A közösségi térről, röviden

A KÖZÖS szövetkezeti alapon működtetett közösségi tér, kávézó, konyha a Wekerletelepen. A helyi élelmiszer, a helyi közösség fontossága, a zöld tudatosság, a csomagolásmentesség közös a KÖZÖS-be látogatókban. A KÖZÖS otthont ad wekerletelepi közösségi kezdeményezéseknek. A pult és a konyha húsmentes ételekkel, egészséges italokkal várja a vendégeket piacnapokon – kedd és péntek délelőtt, csütörtök délután. Minden héten többször számtalan egyéb program – előadás, beszélgetés, főző – sütő – befőző foglalkozások – töltik be a nem éppen méretes teret, és a hozzá kapcsolódó hangulatos teraszt.

A szövetkezet

Az Átalakuló Wekerlei Közösségi Szövetkezet az Átalakuló Wekerle része. Az Átalakuló Wekerle által képviselt értékeket erősíti, hátteret biztosít a több, mint 10 éve folyó munkának. Célja lehetőséget teremteni a szövetkezeti tagok, hozzátartozóik, a Wekerlén, és Kispesten élők számára fenntartható, szolidáris életet élni. Mindezt egymás segítségével, közösségi együttműködéssel, a helyi ellátó rendszerek, a helyi élelmiszer ellátás megerősítésével képzeli el. Alapokat épít a közösség alkalmazkodó képességének erősítése érdekében a közösségi gazdasági viszonyokban.

Átalakuló Wekerle

Az Átalakuló Wekerle magánszemélyek, intézmények, civil szervezetek közötti összefogás a Wekerlén. Magyarország első hivatalos Átalakuló közössége, 2011 óta a nemzetközi Átalakuló Városok Hálózat tagja. Az Átalakuló mozgalom célja hogy a helyi közösségeket alkalmazkodóképessé, alkalmassá tegye arra, hogy megbirkózzanak a klímaváltozás és az energiaszűkösség által támasztott kihívásokkal. Ezt a cél szolgálja a közösségek, közösségi kapcsolatok, a helyi gazdaság, helyi termelők és kisvállalkozások erősítése, a helyi élelmiszer- és energiarforrások felkutatása, vagy létrehozása, a klímabarát háztartási, és közlekedési megoldások, és sok más praktika. Bővebben a Facebook oldalunkon találsz aktuális információkat.

Történetünk

2008
2011
2012
2012
2013
2013
2016
2017
2017
2018
2018
2019

2008


Megalakult az Átalakuló Wekerle, kinőve a Wekerlei Társaskör Zöld Hajtás klubját.

2011


Az Átalakuló Wekerle a nemzetközi Átalakuló Városok mozgalom első magyarországi tagja lett.

2012

Az önkormányzattal közös komposztprogramot indítottunk, és folyamatosan működtetjük. Nemcsak a kerületi lakókkal, hanem az iskolákkal is szívesen együttműködünk.
Azoknak, akik most kezdenének bele, ajánljuk kisfilmünket.

2012


A Wekerlei Kispiac facebook oldalának megszületése ez az év. Itt igyekszünk beszámolni a Kispiaccal kapcsolatos, és a Kispiacon árusító termelőkkel kapcsolatos történésekről.

2013


A Föld Napjára mindig készülünk. Ebben az évben a Bárczy István teret tettük szebbé, hoztuk rendbe a kerékpár ugratót, építettünk magaságyást, és az akkor még létező kukaszigetet is díszítettük.

2013


A Wekerlei Kultúrházzal közösen ebben az évben szerveztük az első magbörzét, mely azóta minden évben sok érdeklődőt vonz.

2016


Gyerekprogramokat a Kispiacra! A bábszínháznak, kóstolóknak, mesének mindig örülnek a legkisebbek.

2017


A hideg ellenére minden alkalommal remek hangulata volt, van az általunk szervezett közösségi karácsonyoknak a Kispiacon.

2017


A Kispiac újjáépítésének tervét a kezdetektől követjük, alakítani igyekszünk, ezért közösségi tervezést is szerveztünk.

2018


Paradicsom palántákat 2012-ben lehetett először örökbe fogadni.

2018


10 éves az Átalakuló Wekerle. Közösen ünnepeltünk.

2019


A Wekerlei Napokon, és a Wekerlei Székelykapu Napokon az Átalakuló Wekerle megalakulása óta, rendszeresen részt veszünk. A raklap bútorainkat évről évre jobban szeretik az emberek.