Simon Péter – Pécs

Mi motivált, hogy belevágj a vetítés szervezésébe?

Először önös érdek vezérelt, mégpedig az, hogy már régóta meg akartam nézni a filmet. Sokat hallottam róla és sokszor már majdnem láttam, úgyhogy gondoltam megragadom az alkalmat és elvállalom a szervezését. Persze tudtam, hogy miről szól, hogy milyen erőteljes és hogy másoknak is látniuk kell a filmet. Aztán mikor megnéztem (hogy azért mégiscsak hitelesen tudjam előadni másoknak, hogy milyen jó), akkor vált csak igazán meggyőződéssé bennem, hogy ezt tényleg mindenkinek látnia kell!

A filmben említett megoldások közül sokat személyesen is láttam működni: Totnes-ban, az onnan kiinduló Transition Network (Átalakuló Közösségek Hálózata) hatásait tapasztalhattam élőben, Bristol-ban pedig a saját, helyi pénzüket, a Bristol Pound-ot láttam élesben működni, méghozzá jól működni! Mégis, ha ezeket elmesélem embereknek, akkor csak bólogatnak. A film sokkal jobb munkát végez ezen a téren, nagyon jól fölépíti és bemutatja ezeket a jól működő példákat, ezért is szeretném, hogy minél többen lássák.

Mit vársz a pécsi vetítéstől?

Azt hogy valamit elindít, valakit megmozgat, valakit elgondolkodtat, valakit fellelkesít, valakit változásra sarkall, de legalábbis mindenkiben nyomot hagy!

Mi a te álmod/szívügyed? Milyen ügyekkel foglalatoskodsz, ami kötődik a film témájához?

Erről rengeteget tudnék beszélni, de röviden: permakultúra.
Szívügyem, hogy minél több ember megismerkedjen a permakultúrával és a fenntarthatóság felé igyekezzen. Az, hogy felismerjék, hogy igenis számít, hogy hogyan élnek ezen a bolygón, mit csinálnak, hogy bánnak a környezetükkel (természettel és emberekkel egyaránt). Ez a fő szál, ami a filmhez köt és ezen értékek kommunikálására ez egy nagyon jó eszköz!